MÍCHÁNÍ URČITÝCH NÁPOJŮ
Dělení nápojů podle obsahu alkoholu
ALKOHOLICKÉ- Armagnac, Brandy, Gin, Mezcal a sotol, Tequila, Whisky americká a bourbon, Whisky skotská, Whisky irská, Whisky kanadská,Berentzen, Cognac, Grappa,Tuzemák,Bols-likéry, Destiláty, Likéry, Rum a Cachaca, Vodka, Míchané nápoje
NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE- Antistresové nápoje, Kofola, Energické nápoje, Nealkoholické nápoje šumivé, Nealkoholické nápoje ostatní, Coca cola, Ledová káva, Izotonické nápoje, Ovocné šťávy a džusy, Mléko a smetana, Pepsi, Ledové čaje, Minerální a stolní vody, Sirupy
Dělení nápojů podle pozice vůči menu
PŘED JÍDLEM- Before-dinners (pre-dinner coctails), pod tímto názvem rozumíme všechny suché koktejly, které jako základ mají whisky, rum, tequilu, brandy,gin a jiné destiláty. K tomuto základu se pak přidávají vermuty, barové bittery (Angostura, Orangen Bitter, Peach Bitter) a malé množství ovocných šťáv. Chuťově jsou doladěny perlovou cibulkou, olivou nebo koktejlovou třešinkou. Někdy vkládáme zalomenou pomerančovou nebo citrónovou kůru.
Dnes se pro tyto nápoje používá spíše název aperitivní koktejly. Proslulé jsou: Martini Dry, Vodkatini, Gibson, Americano, Brome, Daiquiri, Manhattan, Negroni, Old Fashioned Whisky. Jsou to nápoje, které navodí atmosféru a povzbudí chuť k jídlu.
Nápoje vhodné po jídle- After-dinner coctails podáváme po jídle. Nazývají se též digestivní nápoje. Jsou složeny vždy z destilátu, likéru a ovocných šťáva sirupů, někdy se smetanou, zmrzlinou nebo vajíčkem.
Šampaňské nebo sektové koktejly - ve většině jsou to long drinky, které mají v základu destilát, likér a ovocné šťávy. Ingredience promícháme v šejkru, slijeme do určeného poháru a dokončíme sektem nebo šampaňským.
Dělení nápojů podle porce
krátké (short drinks) - obsah 10 cl
střední (medium drinks) - obsah do 20 cl
dlouhé (long drinks) - obsah 20-30 cl